Pasienter med rusproblemer får oftere somatiske og psykiatriske sykdommer enn andre. Mange av disse pasientene blir lagt inn på sykehus, noen av dem flere ganger i løpet av et år. Det er vist at mange pasienter kan gjennomføre i alle fall midlertidige endringer i rusmiddelbruk hvis de får god informasjon om dette. For andre kan et sykehusopphold bli et vendepunkt i avhengigheten av rusmidler. Det er mangel på kunnskap og ferdigheter hos ansatte i helsevesenet når det gjelder behandlingen av disse pasientene. Dette gjelder f.eks. kunnskap om sammenhengen mellom rusmiddelbruk og sykdom/skade, kunnskap om interaksjoner mellom rusmidler og legemidler og ferdigheter i å snakke med pasientene om motivasjon for endring.
Lommerus er et skritt på veien til å bedre kompetansen på dette området. Det er et hefte som prøver å dekke et stort kunnskapsfelt på noen få sider. Informasjonen representerer derfor oversiktskunnskap på noen kjernepunkter, utfyllende kunnskap må finnes andre steder. Bak i heftet finnes noen forslag til kunnskapskilder. Lommerus har en liten samling av nyttige verktøy, som kan være til hjelp i diagnostikk og behandling av pasienter med rusrelaterte helseproblemer, i sykehusavdelinger og ambulant praksis.
En mengde fagfolk har hjulpet til i denne prosessen. 1.utgave kom i 2010 var på 32 sider, 2.utgave er utvidet til 96 sider. Redaksjonskomitéen har bestått av undertegnede, Karl Trygve Druckrey-Fiskaaen Avdeling for rusmedisin, overlege Silje Longva Todnem ved Bergen Legevakt og psykiatrisk sykepleier Ole-Jacob Vindedal, Psykiatrisk klinikk ved Sandviken Sykehus. Jeg vil spesielt takke medarbeidere ved Avd. for rusmedisin, overlege Eva Skudal ved Stiftelsen Bergensklinikkene, leger og sykepleiere ved Post 8, medisinsk avdeling, juridisk rådgiver Gry Kolås, engasjerte leger i NFRAM region Vest (Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin) samt overlege Rune Tore Strøm ved Rusakutten i Oslo. En særlig takk til avdelingsdirektør Ola Jøsendal, Avdelingfor rusmedisin, som har sørget for at dette arbeidet har fått prioritet i en travel hverdag.
Hvis du har forslag til endringer; strykninger, rettelser eller tilføyelser, vil jeg gjerne ha tilbakemelding om dette. Dette dokumentet vil også være tilgjengelig i enkeltkapitler og som fulltekst på Helse Bergens intranett «Innsiden» og på www.lommerus.no
Bergen, 1.desember 2014
Svein Skjøtskift (red)
svein.skjotskift@helse-bergen.no
Overlege, Avdeling for rusmedisin
Haukeland universitetssjukehus, Bergen